December Reflections III

8. Green

Veel groen is er in onze tuin stilaan niet meer te vinden. Met veel gevloek knipte mijn lief de lange takken af van de bomen die nog gesnoeid moesten worden. De tuin is nu kaal en dat vind ik een beetje triest. Ik ging dus op zoek naar groen binnen in ons huis en ik vond die onder de kat. De Poefoe (the artist formerly known as Dorus) heeft zich de zetel van mijn grootouders toegeëigend. Zelfs in die mate dat ze mijn schoonzus een halfuur bleef aanstaren toen die in haar zetel zat te lezen. Pas toen Sofie eindelijk movede – de kat was intussen nogal dwingend naast haar op de leuning komen zitten – kon de poes weer rustig ademen. Het beest begint dus streken te krijgen (onlangs plaste ze ook in huis – echt helemaal top) maar ik heb het haar vergeven. Er is toch niks wat meer ‘thuis’ uitstraalt dan een ronkende poes in de zetel en mijn vent die haar angstvallig in de gaten houdt.

Processed with VSCO with c1 preset

9. Biggest change in 2017

Behoorlijk wat verandering in 2017. Er kwam een kindje bij – om zomaar eens iets te zeggen. Dat bracht veel nieuws met zich mee en het was in die eerste weken weer naarstig zoeken naar evenwicht. Maar intussen heeft iedereen zowat zijn plekje gevonden. Dat we nu plots met zijn vieren zijn, betekent ook op een praktisch vlak weer heel wat verandering. Plots nog meer meeslepen als we ergens heen gaan (al is het maar een uurtje of twee), weer helemaal uitvlooien wat er nu precies is wat het kindje onrustig maakt, de achterbank zit wat voller, de juiste dopjes moeten op de juiste flesjes … Het is bij momenten heavy, zo twee kleine kindjes. Maar we hebben er heel bewust voor gekozen om er niet te veel tijd tussen te laten. Even doorbijten en dan zijn we uit die pampertijd.  Vanaf dan wordt dat opvoeden vast een makkie (haha).
Verdienstelijk tweede in deze categorie: onze nieuwe ramen. Tot voor kort stonden er nog ramen met enkel glas in onze gevel. Aangezien die gevel beschermd is, mogen wij er niet zomaar eender wat insteken. Maar na veel gedoe en gesukkel hebben wij sinds juni nieuwe ramen en het valt nu pas op hoeveel minder last we hebben van het lawaai op straat. Het lawaai binnen, dat is helaas nog steeds even luid.

Processed with VSCO with c1 preset

De poefoe wenst zich overigens nog te verontschuldigen voor haar onzedige houding.

10. Softness

Sinterklaas passeerde hier op 6 december en hij bracht wat speelgoed voor de kindjes. Kind 1 was uiteraard enkel geïnteresseerd in de koeken en de chocolade. Dat speelgoed kon hem royaal aan zijn reet roesten. Maar de Sint bracht ook nog iets voor mama! Blijkbaar was de Sint het stilaan kotsmoe dat mama altijd de sjaal van papa steelt omdat die groot is en naar papa ruikt. En dus kreeg ze een eigen exemplaar dat heel zacht ende warm is. Enig minpunt: ruikt vooralsnog niet naar papa.

IMG_4206

11. I discovered that…

Ik ontdekte dat kleine baby’s – zo heel plat – toch niet echt iets voor mij zijn. Of neen, wat ik écht ontdekte was dat alles wat zo’n hele platte baby met zich meebrengt niet echt iets voor mij is. De baby zelf, daar bleek ik toch beter mee om te kunnen dan gedacht. Maar die uren waar ik plots weer rekening mee moest houden, dat nooit echt in slaap geraken, dat onevenwicht, die luiertas waar plots heel veel terug in moest wat ik er al had uitgesmeten, … Als ik het zo opschrijf, dan is het nog niet helemaal dat wat ik bedoel. Die hormonen die me in die eerste weken regelmatig uit mijn lood slaan – vaak om de stomste dingen – dat is het waar ik niet goed in ben. Dat gebrek aan houvast, aan zekerheid.
Maar wat ik ook leerde is dat ik er steeds beter mee om kan. Ik kan beter aanvaarden dat géén zekerheid ook een soort van zekerheid is. Ik kan het sneller loslaten als de dingen niet gaan zoals gepland. Ik kan sneller het nieuwe, minder avontuurlijke plan ook als goed genoeg beschouwen. Ik kan sneller een sms’je sturen naar de juiste persoon die de juiste dingen weet te zeggen (in mijn geval is dat soms de bibliothecaris – waarvoor dank). Ik kan mezelf ook sneller vergeven.
En ten slotte leerde ik dat sommige baby’tjes rustiger zijn dan anderen. En dat er niks beters is dan je daar helemaal aan over te geven.

Processed with VSCO with c1 preset

12. Reflection

Een jaar geleden maakte ik de linkse foto. Ik was toen net zwanger van Elias – dat was nog ons geheimpje. Net na Nieuwjaar gingen we enkele dagen naar zee. Om wat op onszelf terug te plooien na drukke feestdagen. Dat was werkelijk héérlijk.
In april maakte ik de rechtse foto. Ik was toen bijna halfweg mijn zwangerschap. Het weer was schitterend. Ons kind genoot met volle teugen van exclusieve aandacht van ons alletwee. We hebben er veel gelezen, geslapen, gewandeld, gelachen, gelukkig geweest.
Over enkele weken staan we terug in die lift, maar dan zal het kindje dat op de andere twee foto’s enkel onzichtbaar aanwezig is er eindelijk helemaal bij op staan. Ik kijk er geweldig naar uit om daar weer in ons klein paleis te zitten. Het maakt me ook wel wat bang als ik denk aan alle nest die we weer zullen moeten meeslepen. Ik word soms zenuwachtig van mezelf (Wat als kind 2 er niet slaapt? Wat als kind 1 er kind 2 wakker maakt en omgekeerd? Wat als de auto ontploft omdat ik er te veel heb ingestopt?). Maar ik probeer niet naar mezelf te luisteren. Het is altijd al goed gekomen. Dat zal het nu ook weer doen.

 

13. 5 things about me

Als ik bij iemand thuis kom waar ik nog nooit eerder was, dan ga ik altijd op zoek naar de boekenkast. Als die er is, dan zijn we per definitie een goeie match. Daarna ga ik kijken naar hoe de boeken geordend zijn – dat zegt vaak veel over iemand – (Staan ze per thema? Alfabetisch? Door elkaar? Per kleur? De mooiste boeken vooraan?) en vooral: welke boeken zijn er.
Foto’s aan de muur geven ook vaak een heel schoon beeld van de mensen die er wonen. Het toont wie belangrijk is, welke momenten gekoesterd worden. Ik ben slecht in kiezen én ik heb zoveel om te koesteren dat wij thuis weinig foto’s aan de muur hebben hangen – afgezien van een héle schone van onze oudste zoon. Het zijn gewoon te veel foto’s en dan zou het er al gauw gaan uitzien als mijn kot van vroeger in Leuven.
Toen ik iets in de twintig werd, kreeg ik van Wout een draaimolen. Blijkbaar luistert hij soms toch want ik had ooit laten vallen dat dat leuk zou zijn om onze foto’s op te zetten. En wie thuis komt, staat vaak even te draaien aan onze molen. Je kan daarop zien dat ik getrouwd ben, dat ik kinderen heb, dat ik mijn familie graag zie en mijn vrienden, dat ik ooit mijn opleidingshoofd gekidnapt heb met een collega en dat ik mijn papa mis. En dat zijn dan meteen 5 dingen die een goed beeld geven van wie ik ben.

Processed with VSCO with c1 preset

14. 10 years ago…

Studeerde ik Germaanse Filologie
Zat ik op kot in Leuven
Ging ik graag op gang en ging ik doorgaans als laatste naar huis
Had ik de allerschoonste vriendinnen.

Nu 10 jaar later is dat laatste gelukkig nog altijd helemaal waar.

Processed with VSCO with b1 preset

15. Best decision of 2017

Dat is meteen de beste van 2016, 2015 en 2014: getrouwd zijn/blijven met die kleine generaal van mij. Er zijn al momenten geweest dat we meer ruzie maakten dan iets anders. We zijn het noorden al wel eens kwijt geweest. Soms wisten we niet meer van welk hout pijlen maken. Soms waren we elkaar zo kwijt dat ik dacht dat het nooit meer goed kwam. Maar er bleek toch altijd genoeg liefde om uit die dalen te klimmen. Wij worden daar alleen maar sterker van. De liefde is anders dan 7 jaar geleden, maar ze is echter en dieper. Ik heb stilaan aanvaard dat hij voor eeuwig zijn sokken ’s nachts tussen de matrassen steekt en dat hij altijd net voor we vertrekken zijn sleutels kwijt is. Ik denk ook dat hij er bijna vrede mee heeft dat ik de koekenkast veel te vol steek en dat ik mijn tijd nodig heb om veranderingen een plaats te geven.
Mijn beste beslissing was dus om ook dit jaar door de moeilijke momenten heen te blijven geloven dat ik aan de andere kant mijn vent weer zou zien staan. En het was zo.

Processed with VSCO with c1 preset

 

 

Advertenties

3 gedachtes over “December Reflections III

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s