The walk of life

Al enkele jaren houd ik een mini-dagboekje bij waarin ik elke dag één zinnetje inschreef. Vorig jaar kreeg ik bij de geboorte van Kasper een gelijkaardig boekje om zinnetjes in te schrijven voor hem van één van mijn lieve collega’s. Exact een jaar geleden schreef ik in beide boekjes dat het vandaag mijn laatste dag zwangerschapsverlof was. Ik schreef dat ik vond dat Kasper al zoveel kon en dat hij plots grote sprongen had gemaakt. Wij zagen er toen zo uit:

Wat een klein manneke nog! Hij is al zo veranderd en toch herken ik zijn blik meteen.
Ik schrijf nog steeds trouw in mijn boekjes en ik noteerde gisteren dat hij zich steeds beter kan uitdrukken. Al enkele jaren leg ik mijn studenten de verschillende fases van de taalverwerving uit. Ik heb het dan over de differentiatiefase, de preverbale fase, de eenwoordfase enzoverder. Wat leuk dat ons kind sinds enkele weken in die éénwoordfase is aanbeland. Hij gebruikt één woord voor een hele taaluiting en wat een mega stap is dat voor hem! Hij is zo content wanneer de communicatie gelukt is en blijkt dat we hem begrepen hebben omdat we exact uitvoeren wat hij wilde. Hij klapt dan in zijn handjes of hij moet heel erg lachen.

Hij zegt ‘mama’, ‘papa’, ‘boe’ (boek)’, ‘bal’, ‘poe’ (poes), ‘dada’, ‘nee’ (NEE), ‘die’, ‘tutje’ en ‘schj’ (schoen). Hij zegt ‘mmmm’ als hij wilt eten en hij zwaait met zijn vingertje heen en weer als hij iets doet wat niet mag. Zijn passieve woordenschat is ook ongelooflijk uitgebreid. Ik vroeg hem onlangs of hij een smartie wilde en hij wandelde de hele kamer door en ging pal voor de juiste kast staan. Als ik vraag of hij even naar Nijntje wil kijken, dan stapt hij naar de televisie en wijst hij naar het scherm. Verder kan hij in boekjes heel wat dingen juist aanwijzen en hij begint ook enkele dieren na te doen. En we leerden hem net op tijd voor oma’s verjaardag om van hiep hiep hiep hoera! te doen.
Hij komt ook zelf om dingen vragen. Zo tikt hij bijvoorbeeld op de radio als hij wilt dat ik loeihard zijn cd van Kapitein Winokio opzet of brengt hij zijn lievelingsboek naar ons toe als hij nog eens wil horen welke gevaren de muis moet trotseren om ’s nachts thuis te geraken.

Ik schreef eerder al dat Kas zo graag buiten speelt. Sinds enkele dagen maakt hij – nogal dwingend – duidelijk dat hij naar buiten wil:

IMG_6037

Hij vindt het heerlijk om buiten te zijn. Mijn mama haalde onlangs een set petanqueballen voor hem uit het kot en sindsdien gaat hij steevast onmiddellijk aan de deur van het kot staan en zegt hij ‘BAL BAL BAL BAL’ tot ik hem zijn petanqueballen aanreik. Eerst stapte hij vooral op de klinkers en ging hij heel behoedzaam en traag op de paadjes. Maar hij is nu duidelijk helemaal gewend aan andere ondergrond want hij stapt nu over gras, zand en grind alsof het niets is.

Hij houdt ervan als hij ons kan doen lachen. Hij steekt zich weg onder zijn jas tot we hem vinden, hij verstopt zijn hand in een plastieken potje en giert het uit omdat wij zijn handje maar niet kunnen vinden, hij knarst zijn tanden over elkaar en vindt het hilarisch dat ik daar koude rillingen van krijg. Hij lacht tot hij de hik krijgt wanneer ik hem kietel en als ik stop dan pakt hij mijn hand om aan te tonen dat ik moet verder kietelen.

Alles wat ik zonet opschreef, zijn kleine, triviale dingen. Maar wij zijn zo verwonderd en fier elke keer wanneer hij weer iets nieuws toont. We leggen ons bestek neer tijdens het eten om samen te kijken hoe hij danst op muziek, we trotseren quasi elke avond onze eendenangst omdat het zo schattig is hoe hij vol bewondering naar de eenden wijst, we duwen lage peuterfietsjes vooruit tot we er elk zo’n dertien hernia’s van krijgen omdat het heerlijk is wanneer hij dan ‘tuut tuut’ zegt en zwaait naar de dingen die hij passeert.

Het is heus niet altijd rozengeur en maneschijn. Heel regelmatig kapt hij zijn beker water met opzet om, knijpt hij zijn vers gesmeerde boterham fijn alvorens hij hem op de grond kiepert of wordt hij boos omdat hij geen glazen potjes mag vasthouden TERWIJL HIJ DUIDELIJK AANGEEFT DAT HIJ DAT NOCHTANS WIL. Het is wel eens frustrerend dat hij net na het stofzuigen een potje kruiden weet te bemachtigen dat hij effectief open krijgt en bijgevolg uitstrooit doorheen de hele gang. En na lange dagen van veel indrukken heb ik ook wel eens minder geduld als hij zich in bochten wringt terwijl ik zijn pyjama probeer aan te trekken. Dan sper ik mijn ogen wijd open en zeg ik in mijn beste moeders ‘MAG NIET, Kasper’ en dan huilt hij omdat ik boos ben. Op die dagen plof ik ’s avonds in de zetel en dan heb ik even tijd nodig om te bekomen.

Maar over het algemeen is het vooral zo onwaarschijnlijk leuk om Kaspers mama te mogen zijn. Ik voel me vaak zo bevoorrecht dat ik er tranen van in mijn ogen krijg. Ik voel het wanneer hij zijn kleine handje op mijn knie legt terwijl hij met zijn andere hand de bladzijden van het boek omslaat. Ik voel het wanneer hij vanachter in de auto zit en MAMAAAA roept omdat ik al even niks meer tegen hem gezegd heb. Ik voel het wanneer hij ’s avonds even gelukzalig zucht als ik nog eens over zijn bolleke kom strelen als hij in zijn bedje ligt. Ik voel het elke keer wanneer ik hem ophaal bij de onthaalmoeder en hij opgepakt wil worden, naar zijn jas wijst en al ‘dada’ zegt nog voor ik goed en wel binnen ben. Ik voel het wanneer hij langs me zit aan tafel en aan mijn elleboog trekt omdat hij wil dat ik mijn voorhoofd tegen dat van hem druk. Dan kijk ik naar mijn vent aan de overkant van de tafel en dan zeg ik hem vaak dat wij zo’n geluk hebben en dat wij daar elke dag dankbaar om moeten zijn. Dat we dat niet voor vanzelfsprekend mogen nemen en dan vraag ik hem of ik dat doe. Mijn lief schudt van nee en ik schrijf op in mijn hoofd dat ik nog meer mijn zegeningen moet tellen.

Kasper wandelt door zijn leven – voorlopig heel gelukkig en met gemak – en ik ben zo blij dat ik mag toekijken.

Processed with VSCO with f2 preset

Of zoals Dire Straits het zou zeggen: Yeah, he do the walk of life.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s